projekt vi har bidragit till

Musikterapi inom barnonkologin

År:
2021-2022
Plats:
Skånes Universitetssjukhus

Under år 2023 så har musikterapin vid barnsjukvården, Skånes universitetssjukhus blivit en efterfrågad del i arbetet med att ge stöd till barn och unga under sjukhusvistelse.

Musikterapeuter tillkallas för att bidra i arbetet med att skapa trygghet, avslappning och stöd till reglering av känslor. Ibland efterfrågas musikterapi som stöd vid procedurer där musiken kan distrahera och bidra till minskad upplevelse av smärta. Musikterapin används även som meningsgivande aktivitet, där barnet/ungdomen förhåller sig existentiellt till sin situation. Yngre barn i ålder 5-8 år väljer ofta att experimentera med instrument och ljud och skapar även gärna musikberättelser.Vanligt förekommande är att berättelsen innehåller ett problem som efter olika utmaningar ofta löser sig. Musikterapeuten stödjer barnet genom att skapa en musikalisk ram inom vilken handlingen utvecklas utifrån barnets tankar. Ibland utkristalliserar sig strofer från barnets berättande som blir som en refräng.Denna kan leda till att musikberättandet övergår till en sång eller en avgränsad historia som kan återspelas och/eller utvecklas vid nästa träff. Äldre barn/ungdomar i musikterapi väljer vanligtvis musiklyssnande med syfte att få stöd i att slappna av. Fokus kan även vara musiksamvaro kring patientens musikuniversum eller undervisning i instrument exempelvis piano.  Musikterapeuten kan vid efterfrågan föreslå och ge råd utifrån det musiska perspektivet till såväl barnet/ungdomen som är patient som till föräldrar och personal. Det musikaliska mötet bidrar till igenkännande av något som är välkänt från livet utanför sjukhuset; föräldrar till yngre barn som går miste om förskolevardagen uttrycker ofta:"åh det är dessa sånger som X hade sjungit på förskolan om hen gått där -nu är det nästan lite som om...". 

Önskemål om närvaro av musikterapeuter lyfts i ökad utsträckning för att ge stöd vid besvärliga och ibland smärtsamma procedurer. Vi ser även en ökad efterfrågan på att boka tid med musikterapeut i samband med återbesök; antingen för att få stöd under specifika procedurer eller för att kunna besöka musikterapirummet med bakgrund av tidigare positiva erfarenheter av samspel, glädje och låtskrivning.

Musikterapeuter tillkallas ibland till barnintensivvården för att ge stöd i hur ljud kan påverka och/eller stimulera hörseln när ett barn är nersövt eller har ändrad medvetandegrad.

Musikterapeuterna har deltagit vid fortbildningsdagar och APT för att informera, medvetandegöra och reflektera tillsammans med personal om musikens betydelse och musikterapi. För att musikterapi ska erbjudas till barn och unga och efterfrågas av personal är det viktigt att personalen har god kännedom om de processer som musikterapin kan stödja.

Mål för 2024 är att ytterligare stärka tillgången till musikterapeut vid smärtsamma procedurer inom såväl neonatal som barn-ungdomssjukvård. Förhoppningen är att bidra till en upplevelse av en så förutsägbar och trygg vård som möjligt.

Rapport skriven av:
Ann Elmqvist Fridh, Enhetschef, Vo barnmedicin, Skånes universitetssjukhus

Pencil icon
200+ plantations in 1 week

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Boxes icon
230 people have donated

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Image icon
30+ people have volunteered

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Compass icon
$200k raised

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

ÅR
PROJEKTNAMN
SÖKANDE
UNIVERSITET