projekt vi har bidragit till
Toxicity in children treated with ALLTogether leukemia protocol
Arja Harila, professor i pediatrik, avser med forskningsprojektet Toxicity in Children Treated with ALLTogether Leukemia Protocol att undersöka debut, incidens och kliniska riskfaktorer för toxicitet (biverkningar) hos barn som behandlats för akut lymfatisk leukemi (ALL) enligt ALLTogether- samt NOPHO ALL2008-protokollet. Målet med studien är att kartlägga eventuella skillnader mellan protokollens biverkningsprofiler inkluderat bl.a. frekvens, allvarlighetsgrad och debut. Studien motiverades av att en stor andel kliniker reagerade på en kraftig ökning av biverkningar under tidig behandling vid införandet av ALLTogether-protokollet, jämfört med den tidigare NOPHO ALL2008- behandlingen. De preliminära resultaten har nu visat att det finns stora skillnader mellan protokollens biverkningar, men att den totala incidensen är väsentligen samma.
År 2022 sökte Arja Harila anslag från Ellen Bachrachs Minnesfond för finansiering av ett nationellt projekt gällande toxicitet hos barn som behandlats för ALL. Anslaget söktes för doktorand Johannes Fermérs arbete inom projektet, medel för att stödja insamling av data vid övriga barncancercentra samt publicering av analyserade resultat. Data från samtliga barncancercentra har samlats in och analyser av resultaten har påbörjats. Preliminära resultaten från en subkohort av studiepopulationen presenterades som en poster av Johannes Fermér vid SIOP konferensen i Ottawa, Kanada, i oktober 2023. Utöver detta har ett vetenskapligt arbete publicerats som Brief Report, angående koagulationsfaktorer observerade i ALLTogether och NOPHO ALL2008 protokollen [2]. Studien visade inga signifikanta skillnader i frekvens av varken trombos eller blödning mellan protokollen, men lyfter behovet att tidigt identifiera barn som kan ha ökad risk för blödning samt barn som kan dra nytta av profylaktisk trombosbehandling. Detta arbete publicerades i augusti 2024. Arbetet inkluderade data från barn som behandlats för cancer i hela Sverige. Kliniska forskare från varje barncancercentrum i Sverige är också representerade som medförfattare för sitt arbete i denna Brief Report. Resultaten om toxiciteten efter behandling enligt ALLTogether protokoll jämfört med NOPHO ALL2008 protokoll visar att den totala incidensen av toxicitet var väsentligen lika mellan protokollen, men att biverkningsprofilerna skiljer sig åt. Biverkningar relaterade till användning av asparaginas och kortison, observerade mer frekvent vid behandling med ALLTogether jämfört med NOPHO ALL2008 (tabell 1). Detta är i linje med byte av steroid från prednisolon i NOPHO ALL2008 till dexametason i ALLTogether, samt en betydligt mer aggressiv användning av asparaginas i ALLTogether jämfört med NOPHO ALL2008. De presenterade resultaten i tabell 1 inkluderade en subkohort av patienter. Arbete att uppdatera analyserna med data från den nationella kohorten pågår. Doktorand Johannes Fermér förväntar att skriva klart den första utkasten av detta manuskript under 2024/tidigt 2025.
Utöver Johannes arbete planeras även ytterligare ett manuskript med fokus på infektioner under tidig leukemibehandling. Även gällande infektioner är den kliniska uppfattningen att barn som behandlats enligt ALLTogether protokollet drabbats i betydligt högre grad, både gällande incidens samt allvarlighetsgrad. Detta manuskript är planerat att skrivas av doktorand Johannes tillsammans med läkare Hannah Van Bunningen vid Karolinska Institutet under 2024/tidigt 2025.
Stöd från Ellen Bachrach Minnesfond har varit av yttersta vikt för att kunna utföra detta arbete och vi tackar Er varmt för ert stöd.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.